Bohuslänsk håndverk Bærekraftige materialvalg Værbestandig konstruksjon

Skal du kjøpe ny ytterdør?

Her får du tips og råd til å velge riktig dør.
En ny ytterdør skal tilføre både følelse og funksjon. Den er både husets imøtekommende smykke og dens beskyttelse mot omverdenen. Vi får ofte spørsmål om hva man skal tenke på når man skal velge dør. Her har vi sammenstilt de viktigste punktene å evaluere før kjøpet.

Sjekkliste ved dørkjøp

Hvilket materiale skal døren ha?

Forskjellige materialer har både forskjellig utseende og egenskaper. Det gjør at de trenger forskjellig vedlikehold, og at de eldes på forskjellig måte. Våre ytterdører produseres først og fremst i eik og teak.

Eik
Eik er et hardt, slitesterkt og råtebestandig treslag som passer godt til ytterdører. Treets hardhet gjør imidlertid at olje ikke trenger inn i treet like lett som ved eksempelvis teak. Det gjør at du må olje en eikedør oftere enn andre dører for å beholde dens utseende og funksjon.

Teak
Teak har en vakkert varm og mettet farge, uten å være rød. Det er et av verdens mest holdbare treslag og sprekker ikke like lett som andre treslag. Teak er også hardt, tungt, stabilt og har en svært god motstandskraft mot råte. En ytterdør i teak får med seg disse egenskapene, noe som gjør at den er lettere å vedlikeholde, særlig på utsatte havsnære steder.

Er dørens materiale bærekraftig produsert?

En dør skal ikke bare være vakker å se på; for oss er det minst like viktig at den er bygd av bærekraftig avvirket virke.
Alle våre dører er FSC-sertifiserte. Hvis du vil lese mer om vårt bærekraftsarbeid, kan du klikke her.

Massivt tre eller trefinér?

I dag tilbyr mange dørprodusenter ytterdører med slått finér som dekker døren.  Vi har valgt en annen vei og bruker bare massivt tre til våre ytterdører.  Men når du sammenligner dører i finér med dører av massivt tre, må du imidlertid tenke på:

  • Holdbarhet. En massiv dør kan vedlikeholdes, noe som gjør at den holder mye lenger enn en dør bygd med trefinér. Grunnen er at trefinér (0,4–0,9 mm tykt) er vanskelig å slipe eller behandle med sandpapir uten at det tynne tresjiktet sprekker.
  • Motstandskraft. En massiv dør har større motstandskraft ved tøffe værforhold. Særlig gjelder det på steder der det regner og er sol om hverandre, og der det er stor forskjell mellom inneklimaet og uteklimaet. Tre er et levende emne, noe som gjør at det påvirkes av luftfuktighet, varme og solinnstråling. En massiv dør er bygd av hele trestykker og sprekker derfor ikke, noe en finérdør kan gjøre. Du kan lese mer om hvordan våre dører er konstruert her.

Hvordan skal dørens utforming styrke husets arkitektur?

Hvilket hus skal døren monteres på? Ved renovering vil en del kunder kjøpe en tidstypisk dør som passer til stilen på huset. Man kan også velge å bryte helt med døren. Hvis alt annet er tidstypisk, så kan man bryte med en avvikende ytterdør. Å blande alle stiler på én gang er imidlertid sjelden helt vellykket. Blir du usikker, så kan vi hjelpe deg å finne rett vei. For å markere entreen på et hus med stående panel kan man velge liggende panel på ytterdøren og vice versa, så lenge det ikke blir helt feil tidstypisk.
Klikk her for å få inspirasjon og se våre forskjellige dørmodeller montert hos et utvalg av våre kunder.

Hvilket tilbehør (dørhåndtak, hengsel, lås m.m.)?

Hengsel:
Det er viktig å tenke på at rustfritt metall ikke er rustfritt, bare mindre rustutsatt. Derfor bør man velge syrefaste hengsler hvis man bor i et kystnært område.
Alle våre standarddører (foruten de aller tyngste) er utstyrt med syrefaste hengsler.

Lås:
Vår standardlåskiste er Assa 2002. Det har borte-sikkerfunksjon og er forsikringsgodkjent.
Dertil velger man en såkalt sikkerhetssylinder som finnes i forskjellige utførelser. Vi bruker Assa 1312 som standard. Hvis man vil ha en løsning med kopieringsbeskyttede nøkler, velger man gjerne Assa 1212. En enda sikrere løsning er trepunktslåsing. Det er en espagnolett med samme funksjon som Assa 2002, men som dessuten har to ekstra hakekolber, én oppe og én nede.

Dørhåndtak og tilbehør:
Vi har et bredt utvalg av dørhåndtak og håndtak. Vi lagerfører et standardsortiment av rustfrie dørhåndtak. Se vårt sortiment her (LENKE).
Alle dørhåndtak som er produsert for det svenske markedet, passer til våre låsekister. Ved kjøp av dørhåndtak bør man tenke på at forskjellige dører har forskjellig tykkelse. Pass derfor på å kjøpe et dørhåndtak som er ment for akkurat din dør og dørtykkelse.
Foruten dørhåndtak trengs også sylindertilbehør. Disse velges etter hvilken type sylinder som skal monteres på døren. De finnes i en rekke forskjellige overflatebehandlinger.

Hvis du har spørsmål, kan du ta kontakt med oss, så hjelper vi deg.
info@bovalls.com eller 0523/51700

Hvor skal døren sitte?

Når du velger dør, er det viktig å tenke på hvor døren skal monteres. Hvis den skal stå værutsatt til, er teak vanskelig å slå. Det er ingen tilfeldighet at det tradisjonelt har blitt brukt som materiale på båtdekk. Grunnen er at teak er et fett treslag, noe som i sin natur er motstandskraftig mot væte. Det sprekker heller ikke så lett som andre treslag.

Vil det regne på døren?

Hvis døren monteres i en posisjon der det regner og blåser mye, skal du velge en massiv rammedør eller en dør med massive paneler. Du bør også heller velge en teakdør enn en dør i eik siden teak er et fetere, mer vannbestandig treslag enn eik. Teak er også lettere å vedlikeholde. Hvis du vil, kan du lese vår veiledning om vedlikehold av teakdører her.

Kan vann skvette opp på døren?

Hvis døren står slik at regn kan blåse inn mot den, bør du beskytte de delene på døren som er ekstra utsatte, som dørens nederkant. I de tilfellene er det ofte en god investering å montere en sparkeplate i underkant av døren. Her kan du se et eksempel på en ytterdør i teak med sparkeplate.

Kan vinden blåse opp døren?

Hvis det er tilfelle, anbefaler vi en dørbrems. Det er en billig forsikring mot at døren blåser opp med full kraft. Både dørblad og hengsel kan skades, noe som innebærer at døren ikke kan lukkes ordentlig.

Vil du ha lysgjennomslipp?

Hvis du vil ha mye lys, anbefaler vi en modell med et glassuttak som går langt ned på døren, eller en massiv rammedør som vår egen Ramsö. Alternativt kan du lage faste vinduspartier, sidelys og overlys som passer til døren.

Vil du at glasset skal være innsynsbeskyttet?

Velg i så fall frostet glass, linjeglass eller annet glass.

Skal døren være sikkerhetsklassifisert?

Hvis du vil gi ditt hjem eller din sommerbolig et ekstra lag av sikkerhet, skal du velge en dør med sikkerhetsklassifisering. Sikkerhetsdører er bygd for å ha større motstandskraft ved et innbruddsforsøk. Vi kan levere ytterdører med sikkerhetsklassifisering RC2 og RC3. Les mer om våre sikkerhetsdører her.

Hvor mye vedlikehold vil du legge ned på døren?

Oljede tredører krever regelmessig vedlikehold. Jo mer utsatt døren er for værets makter, desto oftere bør du utføre vedlikehold. Oljede eikedører må oljes betydelig oftere enn teakdører for ikke å miste fargen og bli svartprikkete. Les mer om hvordan du vedlikeholder eikedører her. Hivs du vil lese mer om vedlikehold av teakdører, kan du klikke her.

Tenker du på å kjøpe ny dør til boligen?

Du er alltid velkommen til å kontakte oss med dine spørsmål og funderinger! Vi hjelper deg med tips, råd og inspirasjon for at du skal kunne velge riktig dør for akkurat din bolig.
Kontakt oss på: info@bovalls.com eller 0523-51700.

Kontakt